Als je dit leest, ben ik dood

Als_je_dit_leest1. Ik heet Sam.
2. Ik ben elf.
3. ik verzamel verhalen en bizarre feiten.
4. ik heb leukemie.
5. Als je dit leest, ben ik waarschijnlijk al dood.

Sam is elf en weet dat hij zal doodgaan aan leukemie. Op 7 januari begint hij aan een boek waarin hij de laatste maanden van zijn leven beschrijft, wenslijstjes maakt en vragen stelt.

Een bizar boek over een bizar onderwerp en het meest bizar (bizarrest?) is wel dat het geen zielig boek is.

Ik zag dit boek bij bol.com, aangeraden door de Nederlandse Kinderjury voor de stemming van 2009, en ik moest meteen aan Quinten denken. Quinten moet, nu hij op de middelbare school zit, veel lezen voor school en dat is lastig voor hem. Hij heeft dyslexie en dat maakt het lezen niet tot een pretje. Dus ik probeer boeken voor hem te vinden die interessant zijn, in een prettig lettertype en met niet al te lange zinnen. Zonder dat het meteen kinderachtige boeken zijn.

Quinten stelt altijd heel veel vragen over zijn oom Stanley, Erwin’s jongste broertje. Ik heb Stanley nooit gekend, hij stierf aan leukemie toen hij 16 was, ongeveer 18 jaar geleden. En dit boek deed me aan hem denken. Ik heb het boek wel eerst zelf gelezen want ik wil niet dat Quinten dingen leest waar hij misschien wel bang van wordt. Maar ik denk dat dit wel een goeie voor hem is.

5 Reacties op “Als je dit leest, ben ik dood

 1. ik zal eens in de bieb kijken…. want hoe eng/naar/vervelend ‘de dood’ ook is voor mijn meiden, tlijkt me zeer verhelderend om er over te lezen zoals jij t beschrijft.

  Indrukwekkend dat jouw E. al een broer moet missen door die )(@$*(&)%@&)(#% ziekte….

  Kus!

 2. Ja, behoorlijk #$%@!. Zeker als je bedenkt dat het is niet zijn enige broer die hij al verloren heeft. Zijn broer Marcel is ook al weg, hartstilstand tijdens het fietsen. Dat is alweer zo’n 5, 6 jaar geleden. Hi eeft dan nog wle drie broers over, maar dat verzacht het allemaal niet. Gelukkig zijn ze beiden nog heen levendig aanwezig in de familie en dat voelt heel goed!

 3. Ow, en over het boek: het is echt een aanrader. Met humor geschreven, hoe raar dat ook lijkt. Natuurlijk geen happy end maar echt, er is niets treurigs aan. ik ben een redelijke huilebalk maar dit ging prima. AANRADERTJE!

 4. jemugggg nog 1 broer die is overleden?? Kanonne, tis dat ik je een beetje ken maar anders zou je toch schouderophalend verder lopen (en t dus niet geloven!)
  En zijn ouders… tkan toch niet de bedoeling zijn dat je de begrafenis van je eigen kinderen moet bijwonen, en al helemaal niet 2 keer!

  Extra (virtuele!) kroel voor Erwin + fam!

 5. Zo, dit is een boek om te onthouden. Ik las pas Voor ik doodga, en dat viel me ook 100% mee gelukkig. (http://toaske.web-log.nl/toaske/2008/01/voor_ik_doodga.html)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s