Tijd voor iets luchtigs

Als een boek je zo aangrijpt dat je er zo erg van gaat dromen dat je daarna niet meer durft te slapen, is het tijd om even andere nachtkastjes-literatuur te zoeken.

Martin_grayOp dit moment ben ik even gestopt met lezen in "Uit naam van al de mijnen" van Martin Gray.

Het vertelt het aangrijpende levensverhaal van Martin Gray dat begint bij hetuitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Na de verschrikkingen van hetgetto in Warschau wordt hij met zijn familie op transport gesteldnaar concentratiekamp Treblinka. Martin is de enige van zijnfamilie die het overleeft. Eenzaam en verbitterd gaat hij na deoorlog naar New York en bouwt daar een nieuw leven op. Hij ontmoetzijn vrouw Dina en vindt eindelijk rust en geluk. Dan treft hetnoodlot hem weer: Dina en hun vier kinderen komen in het voorjaarvan 1970 om bij een bosbrand. Martin is wanhopig, maar hijoverleeft opnieuw door zich te laten leiden door de woorden vanzijn vader: ‘Om een man te zijn, moet je volhouden.’

Martin Gray vertelt het zoals het was. Geen mooie woorden, gewoon de daden van de nazi’s in alle gruwelijkheid. Geconfronteerd met de meest vreselijke details word je ondergedompeld in zijn leven. Je leest het boek niet, nee, je zit IN het verhaal. En daarom ben ik even gestopt. Want een mens kan maar zoveel ellende lezen. Martin Gray had die keuze niet. Hij kon zijn leven niet even naast zich neer leggen om even op adem te komen.

Ik ben blij dat ik dat wel kan.

Advertenties

2 Reacties op “Tijd voor iets luchtigs

  1. Ja, dit boek heb ik jaren geleden al een keer gelezen en vrij recent nog een keer. Zeer, zeer, zeer indrukwekkend. Het is volgens mij ook verfilmd trouwens.
    Hij schreef later ook nog zo’n soort van positief denken boek, voor elke dag van het jaar een stukje.

  2. oh meid, je droomt er zelfs van!?! Dat is teveel hoor!

    Goed dat je het even weg hebt kunnen leggen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s