Uitgerekend

Eindelijk, eindelijk zien de hoge heren het probleem ook. Het rekenen op school is te moeilijk gemaakt voor de kids. Tegenwoordig wordt de methode "realistisch rekenen" gehanteerd, wat betekent dat kinderen moeten zelf uitvinden hoe ze een som het makkelijkst moeten uitrekenen. Dat werkt natuurlijk niet.

Staartdeling_2Weet u nog hoe wij vroeger een staartdeling maakten? Zoals hiernaast dus. Het maakt niet uit hoe groot het getal is wat je moet delen, je komt er ALTIJD uit. Toen Quinten in groep 7 thuis kwam met staartdelingen moest ik mezelf even achter de oren krabben. Ik begreep er in eerste instantie helemaal niets van.

Nieuwe_deling_2Stel dat hij 1728 door 36 moet delen (zie ook hiernaast). Dan gaat hij eerst eens denken, kan ik daar 10×36 in kwijt? Dat lukt. Mmm. 20×36 dan. Yep, dat kan er ook nog vanaf. En zo door tot je er bent. Naast je staartdeling ben je dus extra sommetjes aan het maken, want het idee is om de staartdeling zo kort mogelijk te houden, zie ook deze link. Dit gedoe is niet alleen aan de hand bij staartdelingen maar ook vermenigvuldigen.

Het is ook niet de bedoeling dat je je kind een andere, makkelijkere en foulproof methode aanleert, maar dat hebben wij wel gedaan. Levi had moeite met vermenigvuldigen en toen hebben wij hem onze methode geleerd. Ik had hem wel gezegd dat hij het aan de juf moest laten zien, want je wil geen gezeik natuurlijk. De juf zei toen letterlijk: "Ja dat is de methode die we straks gaan gebruiken, maar je moet het eerst zo leren." Dan breekt toch je klomp.

3 Reacties op “Uitgerekend

  1. Same here. Ik snap d’r geen jota van.

  2. volgens ikke en mijn schatje, hebben wij het veel makkelijker geleerd zoals jouw voorbeeld.

    pfffff, the kids of today have to learn difficult things en daarna iets makkelijker haha 🙂

  3. jaaa waanzinnig… ieuw ik heb er zelfs een schoolavond over bijgewoond toen Suus zover was… Mega in discussie gegaan met het hoofd aldaar. Grom… sommige dingen gaan gewoon níet goed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s