Broken wing

Het begon met een lichte pijn in haar rug. En daar was een logische verklaring voor: in al die sneeuw en kou ging ze vanzelf verkrampt lopen. Maar langzamerhand werd het steeds erger. Tot mijn moeder huilend bij me aan tafel zat. Ze wist het niet meer. Drie zusters van haar hadden het afgelopen jaar ernstige aandoeningen gekregen, varierend van diabetes, kanker tot ALS. Waarom zou zij gespaard blijven? Er volgde onderzoek na onzerzoek: longen, hart, mammogram." Nee mevrouw, er is niets aan de hand. Fijn, he?" Nee dus. Want als je vreselijke pijn hebt maar er niets gevonden wordt, word je alleen maar wanhopig. Je voelt je een hypochonder, want er is toch niets? De pijn bleef en werd alsmaar erger. Een snijdende pijn van achter op de rug tot aan de voorkant. Pijnstillers, morfine pleisters. Ze kon haar bed inmiddels haast niet meer uitkomen. Een snijdende pijn van achter op de rug tot aan de voorkant.

Ruim twee maanden later zijn we er achter: een fractuur in haar ruggenwervel die waarschijnlijk nog even erger is geworden door een hardhandige chiropractor, Akelig, maar misschien ook gelukkig, want daardoor weten we eindelijk wat er aan de hand is.

En nu ligt ze, met gipskorset en al, in het revalidatiecentrum, waar ze waarschijnlijk ene maandje of drie moet blijven. De pijn is nog steeds niet te doen maar nu zijn er tenminste mensen die de hele dag op haar letten. Thuis ging het niet meer.

Ik kan niet meer doen dan bij haar langs gaan, haar verhaal aanhoren, troosten en moed inpraten. Vooral dat laatste. Want ze begint ze moed een beetje te verliezen nu het nog steeds niet beter gaat. En om haar hand vast te houden. Want omhelzen lukt niet met die rug.

Advertenties

2 Reacties op “Broken wing

  1. Jeetje, wat rot zeg! Voor je mams, maar ook voor jou om het te moeten ‘aanzien’. Sterkte ermee!

    Over die e-reader. Jij bent dus enthousiast begrijp ik. Ik las de reviews op bol.com en zag veel negativiteit, dus begon weer te twijfelen. Jij hebt ook de psr 600?

  2. Wat vervelend! Wens haar maar veel sterkte van papa, mama en mij.
    x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s