Over Bea en pho

Ik stond nietsvermoedend de bouillon voor pho, een Vietnamese soep, in elkaar te koken. Geen idee had ik, van wat er allemaal gonsde in Nederland. Even geen internet, geen radio, gewoon even niets, alleen mezelf en de soep. Louterend werkt dat, ik kan het u aanbevelen. Therapeutisch koken is zó 2013.

Een bouillon maken van runderfond klinkt ingewikkelder dan het is, maar in feite is het niet anders dan een potje opendraaien, de inhoud in de pan en genoeg water erbij tot je denkt dat het wel OK is voor de hoeveelheid bouillon die je nodig hebt. Zo’n mooie steranijs erbij, een stengel citroengras die eerst even een klap met de achterkant van het mes heeft gekregen om de geur vrij te maken, zes plakjes verse gember, een stuk of twintig zwarte peperkorrels, een kaneelstokje. In mijn geval ongeveer een kwart kaneelstok want Erwin heeft een bloedhekel aan te veel kaneel. Haast net zo’n hekel als hij heeft aan dille, maar dat is een ander verhaal.

Dus toen mijn bouillonnetje op een laag vuurtje zo een uurtje stond te pruttelen en het huis al heerlijk rook (en dat met zo weinig moeite!) kwam Erwin binnen met de uitroep dat de koningin zo op tv zou komen met een toespraak. “Ze gaat vast aftreden!”. Met een espresso in de hand schaarden we ons voor de televisie. Rob Trip, die er altijd uitziet of er iemand net is doodgegaan, kondigde met stemmige grafstem de koningin aan. En daar zat ze, in een koningsblauwe jurk met een afschuwelijke lamp op de achtergrond. Ze ging lekker met pensioen. En gelijk heeft ze, lekker oppasoma zijn en even de sores aan een ander laten. Alhoewel ik denk dat je met zo’n beroep altijd betrokken blijft. Ik moest toch even slikken toen zei dat ze ons allemaal zou missen. Ik ben niet super koningsgezind maar ik vind Beatrix een hele sympathieke vrouw, ze is tenslotte toch een beetje ons aller moeder. En toen ze zei dat ze hoopte dat ze ons toch nog eens allemaal zou tegenkomen, haperde haar stem even. En of het nou ingestudeerd was of niet, ik vond het een mooi moment.

P1030637Oh, en de soep, ik zou hem haast vergeten. De bouillon liet ik afkoelen en bewaarde ik in de koelkast. En vanavond maakte ik hem gloeiend heet. Ondertussen sneed ik een rauwe biefstuk in hele dunne plakjes, ik sneed wat munt en koriander ragfijn en een paksoi in dunnen reepjes. Onderin een grote soepkom doe je gekookte noedels (of niet), daar op leg je wat taugé en paksoi en wat plakjes biefstuk. De hete bouillon hierover heen gieten. Wat koriander en munt op de soep strooien en wat drupjes hoisin saus. En als u nu denkt van getver, ik ga toch geen rauw vlees eten, geen paniek. Door de hete bouillon gaart het vlees en kunt u hem eten op elke gaarte (is dat een woord?) die u wilt. Leve de koningin!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s