Bakezills strikes again: snicker doodles

Bakezilla heeft het druk. Heel druk. En niet alleen met gezonde baksels. Zaterdag maakte ik snickerdoodles, een koekje uit Amerika. De naam is waarschijnlijk een verzinsel of afgeleid van het Duitse Schneckennudeln, maar niemand weet het zeker. Waar de meningen niet over verdeeld zijn is over de smaak van het koekje.

LEKKER!!!

Verder bakte ik laatst een heerlijk spelt/bananen/kokosbrood. Lekker met een plakje kaas voor tussen de middag mee naar het werk, dacht ik. Toen ik de volgende avond broodjes voor Erwin en mijzelf (ja, zo ouderwets ben ik, ik smeer Erwin’s brood ’s avonds) miste ik mijn speltbrood. Bij navraag bij Erwin keek hij schuldbewust. “Ik dacht het cake was en dat ik het wel mee kon nemen…”. Hmz. Nou ja, in ieder geval waardeert hij mijn gedoe wel.

Maar op velerlei verzoek hierbij dan het geheim recept voor snickerdoodles’. Niet verder vertellen hoor! Helaas komt het recept van een Amerikaanse website, wat betekent dat de maten in cups zijn. Het voordeel hiervan is dat u weer een reden heeft om naar een kookwinkel te gaan om cups te kopen. Maar, een goed gesorteerde Albert Heijn verkoopt ze ook hoor. En anders neemt u gewoon een kopje. Net zo makkelijk.

Allereerst maakt je bruine boter. Neem een cup boter (BOTER, hoort u, geen margarine of andere meuk. B-O-T-E-R). Deze smelt u op een medium vuurtje in een steelpannetje. Blijven kloppen met de garde totdat de boel gesmolten is en gaat bruisen. Nog steeds blijven kloppen tot de boter op de bodem begint te bruinen. Als de boter bruin is, meteen afgieten in een schaaltje, anders verbrandt de boter en kan je weer opnieuw beginnen.

In een aparte schaal het volgende mengen: 2,5 cup zelfrijzend bakmeel, 2 theelepels bakpoeder, 0,5 theelepel kaneel, 0,25 theelepel zout.

Mix met een handmixer (of zo’n fancy  Kitchen Aid) de suiker (1,25 cup donkerbruine basterdsuiker, 0,5 cup kristalsuiker) met de bruine boter. Dan een heel ei erbij en een extra dooier, een theelepel vanille extract en een schepje Griekse yoghurt.  Als dit gemengd is het meelmengsel erbij en langzaam mixen tot het geheel gemengd is.

roodborst-in-de-sneeuwDan komt het moeilijkste. Want het deeg op zich is al zo lekker… Dek de schaal met deeg af en zet hem in de koelkast. Wacht minstens drie uur maar langer is prima. Ik heb mijn deeg een nachtje laten staan en de koekjes waren zeer yummy. Het doel hiervan is dat de koekjes lekker puffy worden van de kou, zoals een vogeltje dat zijn veren opzet in de sneeuw, bedacht ik.

Dan. De oven voorverwarmen tot 180 graden. Maak kleine balletjes (zo’n twee centimeter doorsnee. Deze rol je even door een mengseltje van 4 eetlepels suiker en twee theelepels kaneel en leg deze op de bakplaat. Een klein beetje platdrukken en dan zo’n 9-10 minuten in de oven. De koekjes moeten bruin worden aan de randjes maar ze zijn nog zacht als je uit de oven komen. Ze zijn dan lekker chewy, zoals een American Cookie. Als je meer van knapperige koekjes houdt, laat je ze gewoon wat langer in de oven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s